DİKKAT EKSİKLİĞİ İÇİN NEREYE GİDİLİR?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?
DEHB, kişinin dikkatini toplamakta zorlanması, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gibi belirtilerle kendini gösteren bir durumdur. Çocuklarda daha sık görülse de yetişkinlerde de devam edebilir. Bu durum, kişinin okulda, işte ve sosyal hayatında zorluklar yaşamasına neden olabilir.
DEHB’li çocuk nasıl anlaşılır?
Çocuk uzun süre dikkatini toplayamıyorsa, sık sık eşyalarını kaybediyorsa, çok hareketli ise ve düşünmeden hareket ediyorsa bunlar DEHB belirtileri olabilmektedir.
DEHB ilaçsız tedavi mümkün mü?
DEHB tedavisinde ilaçsız yöntemler, birçok birey ve aile için etkili olabilmektedir. Bazı terapi yöntemleri ve özel eğitim programları gibi yöntemler DEHB semptomlarını yönetmede etkili bir faktör olabilir. Ancak, terapi planı bireysel ihtiyaçlara ve DEHB’nin şiddetine göre Kayseri psikolog ve pedagoglar tarafından belirlenmektedir.
Dikkat eksikliği kaç yaşına kadar devam eder?
Kayseri DEHB belirtileri çocuklukta başlar, ancak yetişkinlikte de devam edebilir. Belirtiler yaşla birlikte azalmakta veya bireyler yaşam boyu bu durumla başa çıkmak zorunda kalabilmektedir
Dikkat eksikliği tedavi edilmezse ne olur?
Tedavi edilmeyen DEHB, çeşitli sorunlara yol açabilir:
- Okul başarısında düşüş
- Sosyal ilişkilerde problemler
- Düşük özgüven
- İş hayatında zorluklar
- Davranışsal ve duygusal sorunlar
Dikkat eksikliği için hangi testler yapılır?
Kayseri'de dikkat eksikliği tanısı için kullanılan bazı testler şunlardır:
- Kayseri MOXO Dikkat Testi: Dikkat süresi ve bilişsel işlevleri ölçer 6 yaş ve üzeri bireylerde kullanılır.
- Kayseri Dikkat Testi: Genel dikkat düzeyini değerlendirir 9-60 yaş arası bireylerde uygulanmaktadır.
Bu testler ile dikkat ölçülerek çocuğun ihtiyaçlarına uygun terapi hizmeti sağlanmaktadır. Bazı kurumlarda Kayseri ücretsiz dikkat testi uygulanmaktadır.
Odaklanamama için hangi doktor?
Odak problemi için Kayseri pedagog, psikiyatrist ve psikologlarından destek alınmaktadır. Bu uzmanlar DEHB belirtilerinin çözümü için çalışmaktadırlar.
Dikkat eksikliği gidermek için ne yapmalı?
- Günlük rutinler oluşturmak
- Düzenli fiziksel aktivite yapmak
- Sağlıklı beslenmek
- Kaliteli uyku düzenini sağlamak
- Planlı ve programlı ilerlemek
Dikkat eksikliği ile başa çıkmak için yukarıdaki yöntemlerin uygulanması, bireylerin günlük yaşamlarını daha düzenli ve verimli hale getirebilir. Bu süreçte, Kayseri DEHB psikologlarından profesyonel destek almak ve bireysel ihtiyaçlara yönelik stratejiler geliştirmek de büyük önem taşımaktadır.
DEHB tanısı hangi mesleklere engel?
DEHB'nin doğrudan belirli bir mesleği engellediğine dair net bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, pilotluk, askerlik ve polislik gibi mesleklerde fiziksel ve psikolojik sağlık gereklilikleri, DEHB'li bireyler için kabul edilme sürecini zorlaştırabilir.
DEHB için psikolog mu psikiyatrist mi?
Psikiyatrisler tanı ve ilaçlı tedavi konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir. Psikologlar terapötik müdaheleler ile ilerler ve DEHB belirtilerini ortadan kaldıracak çalışmalar yapmaktadır. Kişinin ihtiyacına en uygun uzmanı seçmek bu noktada önemli olmaktadır.
Dikkat eksikliği ile nasıl başa çıkılır?
Planlı hareket etme, rutinler oluşturma, görevleri küçük parçalara ayırma, düzenli egzersiz yapma ve profesyonel desteği alma seçeneği ile DEHB ile başa çıkılabilmektedir.
Kayseri DEHB hakkında daha detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için TIKLAYINIZ..